fbpx
(040) 2390620 info@vanl.nl

2017 in retrospectief

door | dec 28, 2017 | Nederlands

Nu aan het eind van het jaar de sneeuw opnieuw zijn intrede zal doen is het tijd om even terug te blikken op 2017. Geen uitgebreid epistel. Gewoon een paar dingen die opvielen.

Het Depot

In 2017 is Veolia gestopt. Gestopt als organisatie en dus ook bij VANL als klant. Het laatste concessiegebied Haaglanden is door het moederbedrijf in een aparte bv gezet. Soms doe je al zo lang zaken met mensen dat je het gewoon bent gaan vinden dat ze er zijn. Sommigen zijn met de concessies meegegaan naar Arriva, met de overgebleven concessie Haaglanden naar Transdev/Connexxion, met pensioen of gewoon verdwenen uit het openbaar vervoer.

Je mist ze pas als je ze niet meer spreekt. Het blijft toch mensenwerk. Toen ik laatst bij Ella in Breda was, ben ik nog eens langs het oude BBA/Veolia-hoofdkantoor aan de Mastbosstraat gereden. Het stond leeg en te huur. Het schijnt dat er 17 appartementen in het gebouw komen en dat het complex “Het Depot” gaat heten, een verwijzing naar de oude busremise. Ik wil via deze weg alle mensen van het oude Veolia bedanken voor de fijne samenwerking en hoop dat ik hen in een andere hoedanigheid nog weer eens tegenkom.

Bercode

Een klant verdwijnt en een nieuwe klant komt. 2017 was ook het jaar voor VANL van een nieuwe uitdaging in de fabricageindustrie. We waren op zoek naar een bedrijf buiten het openbaar vervoer die een pilot wilde doen met TMWalker4. Ik ben blij dat Berco ons dat gegund heeft – beide organisaties zijn er beter van geworden. Bij Berco is de kwaliteit verder verhoogd op het gebied van tracking & tracing en VANL heeft een mooie referentie en een goede klant. Omdat Berco als OEM, automatten maakt voor allerlei autofabrikanten moet op de verpakking van de automatten een artikeletiket zitten van b.v. Ford of Toyota. Iedere autofabrikant heeft zo zijn eigen artikelcodering en barcodeformaat. Naast het klantetiket was er een nieuw Berco-etiket noodzakelijk voor tracking & tracing van individuele matten. In de volksmond is dit de Bercode gaan heten. Grappig hoe sommige verzonnen woorden een eigen leven gaan leiden.

Abraham Lincoln: een “gewone” Amerikaan

In 2017 heb ik weer veel nieuwe mensen mogen leren kennen. De rode draad in mijn leven is dat ik nog al eens moet uitleggen waar mijn naam vandaan komt. Waarom je mijn naam op zijn Engels moet uitspreken en niet op zijn Fries. Ik ben genoemd naar een oom van mij en die is op zijn beurt genoemd naar de 16e president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln. Hij had als roepnaam Abe. Afkomstig van arme huize, heeft Lincoln zich als autodidact opgewerkt tot succesvol advocaat, afgevaardigde en president. Hij is natuurlijk bekend als de president van de Amerikaanse Burgeroorlog, van de afschaffing van de slavernij en dat hij daarom vermoord is. Als je je wat meer in deze man verdiept, zal je zien dat hij voor veel mensen een inspirerende man was. Wat een schril contrast met de huidige president.

Klein maar fijn

Een ander onderwerp dat in 2017 een paar keer langs is gekomen is de vraag naar de omvang en continuïteit van VANL.

Wijlen mijn vader was in zijn werkzame leven financieel directeur. Hij heeft me meermaals van advies bediend. Een van zijn uitspraken was dat winst vooral aan de kostenkant van de balans gemaakt wordt. Het maakt niet uit hoe hoog de omzet is, als je de kosten niet beheerst, gaat het fout. De afgelopen jaren is VANL een stabiele factor gebleken. Dat blijft zo. Met de komst van een tweede afzetmarkt is er een gezonde financiële basis ontstaan voor uitbreiding van de vaste kern.

Sommige mensen associëren bedrijfsomvang met continuïteit. In de afgelopen crisisperiode is maar weer eens gebleken dat dit niet klopt. Ook grote bedrijven (b.v. banken, winkelketens) moeten het roer drastisch omgooien of ze gaan stuk. De mate waarin een organisatie flexibel moet zijn, is groter dan vroeger. Het gaat er tegenwoordig om hoe je dingen regelt, hoe je kennis borgt en processen flexibel houdt. Gôh, dat klinkt als TMWalker4. TMWalker4 is immers ontworpen om kennis en processen UIT hoofden te halen, inzichtelijk te maken en te delen met elkaar. Inderdaad zijn we dit jaar TWMalker4 ook intern gaan gebruiken.

We hebben geen haast om te groeien. We werken sinds 2014 vanuit een hernieuwde strategie en business model. Beheerst en consequent. Daar waar nodig met kennis van buiten. En altijd met klanten die met ons mee willen groeien, waarvoor dank.

Gelukkig nieuwjaar!

Share This

Share this post with your friends!