Van T3 naar T4: Usability & User experience
De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk geweest bij het maken van keuzes voor het ontwerp van TMWalker4, en ze geven nog steeds richting.
Bruikbaarheid
Over de bruikbaarheid werden grofweg drie punten van verbetering benoemd; zo willen de gebruikers zich ondersteund en geholpen voelen, willen ze betrouwbare data en inzicht in de betrouwbaarheid ervan én willen ze het programma efficiënter kunnen gebruiken.
Dit lijkt makkelijk, maar als je er over gaat nadenken wordt het toch lastig. Wat voor de ene gebruiker een ultieme, gebruikersvriendelijke, stap-voor-stap begeleiding is, is voor de andere een omslachtige, tijdrovende wizard. De ene gebruiker wil de onderbouwing van alle cijfers kunnen controleren, terwijl andere gebruikers graag alleen met de uitkomst verder willen.
We gaan hier situationeel mee om. Zo hebben we, bijvoorbeeld, de als ingewikkeld ervaren instellingen in de Architect van TMWalker3 vervangen met veel default waardes én een wizard waar de gebruiker uitleg krijgt over de moeilijkere begrippen. Momenteel zijn er tevens trainingsvideo’s in ontwikkeling die we op een duidelijk plekje in de applicatie willen inbouwen.
Over volledigheid en betrouwbaarheid van de brondata zou een aparte blog geschreven kunnen worden. Eén van de nieuwe dingen in TMWalker4 is een ontheffingenadministratie, waar de gebruiker gegevens kan uitsluiten voor een bepaalde toepassing. Bijvoorbeeld, als er een staking is of een dag met extreme sneeuwval kunnen de ritten van die dag uitgesloten worden voor punctualiteit. Bij de analyses kan de gebruiker aangeven of er wel of niet rekening gehouden dient te worden met de ontheffingen.
Om de efficiëntie te vergroten hebben we er voor gekozen om de nabewerking en de communicatie van analyses binnen het programma te doen. Voorheen was de gangbare werkwijze om van de uitvoer een export naar Excel te maken, die eventueel aangepast werd en opgeslagen op een server om vervolgens per e-mail te versturen. In TMWalker4 hebben we een spreadsheet-functionaliteit ingebouwd, waar deze uitvoer direct in verschijnt en die met één simpele handeling, binnen het programma, gedeeld kan worden met andere gebruikers. Geen rondslingerende versies meer op servers of in jouw e-mail.
Kader
Over het kader was één duidelijke wens; de gebruikers wilden graag een moderne interface (toen Windows 8, nu 10), aangezien deze het best aansluit bij de andere software die ze in gebruik hebben. Om deze reden start TMWalker4 op met een tegelscherm met ‘responsive tiles’ en is er geen hoofdmenu meer. Lettertypes, kleuren, icoontjes geven een Windows 10 look-and-feel.
Inhoudelijke informatie
Na een uitgebreide discussie over de mogelijkheden omtrent inhoudelijke informatie, werden de volgende drie punten besproken in de resultaten; gebruikers willen data kunnen combineren & vergelijken, gebruikers willen inzicht in de context van de data en inzicht in de informatiestromen, zodat deze op de juiste plek uitkomt.
In de nieuwe Architect-app, die eind deze maand beschikbaar komt, zijn er naast de traditionele analyses uit TMWalker3, nieuwe gecombineerde analyses mogelijk. We zijn ook druk bezig om traditionele overzichten een plekje te geven op een geografische kaart. Hierover later meer…
Binnen TMWalker4 hebben we er voor gekozen om veel te loggen wat er gebeurt. Niet alleen betreffende de bedrijfsdata, maar ook over het applicatiegebruik. Niet zozeer met een controle-insteek, maar omdat het met behulp van Process Mining-technieken inzicht geeft in hoe de applicatie daadwerkelijk gebruikt wordt en hem op die manier te verbeteren.
De ultieme gebruikerservaring
TMWalker4 zou volgens de uitkomsten van het onderzoek een ideale gebruikerservaring bezitten, wanneer het innovatie stimuleert onder de gebruikers en als het ze in staat stelt om gemakkelijk samen te werken. Ook wilden de gebruikers de mogelijkheid hebben om zelf mee te bouwen aan het programma.
De structuur van TMWalker4 is dusdanig, dat technisch getrainde gebruikers in staat moeten zijn om zelf functionaliteiten toe te voegen door gebruikmaking van apps als de Databank, Dictionary en FlowBuilder. De structuur onder water is er al. We zijn nog op zoek naar hoe we dit gebruikersvriendelijk en laagdrempelig kunnen aanbieden.
Al met al
Een kort inzicht in een uitgebreid onderzoek, waarmee we continue aan het ontwikkelen zijn. Mocht deze blog geïnspireerd hebben tot nieuwe wensen/opmerkingen, voel je vrij om deze te delen via de opmerkingen hieronder, ons contactformulier of geef ons een belletje.
0 reacties