fbpx
(040) 2390620 info@vanl.nl

VWS: Een zelf-configureerbare webservice

door | sep 6, 2017 | Nederlands

Heeft u een SQL-database en wilt u data hiervan ontsluiten via een webservice, zonder allerlei moeilijk internet- en database programmeerwerk? Dan is VWS een uitkomst. Met VWS heeft u binnen één dag een complete webservice, alleen door het invullen van wat databasetabellen. Vervoerbedrijf Syntus nam hierin het voortouw met hun rittenservice.

Wat is het?

VWS (VANL Web Service) is een flexibele, self-hosted, RESTful web service met https eindpunten. Self-hosted geeft aan dat er geen
webserver nodig is, maar dat de webservice volledig op zichzelf kan staan. Het kan als windows-service of als .exe geinstalleerd worden in een Windows omgeving. De webservice is flexibel, in de zin dat er niet geprogrammeerd hoeft te worden om hem operationeel te krijgen – je hoeft alleen wat tabellen in te vullen.

Installatie en configuratie

De webservice bevat een kleine database waarin de configuratie staat. Deze bestaat uit de operaties (de URL die ondersteund wordt) en de bijbehorende SQL-statements, om de data op te halen uit de database. Bij het opstarten wordt de webservice volledig dynamisch geconfigureerd, in plaats van hardcoded logica.

Case: Rittenservice voor Syntus

Syntus wilde de dienstregeling aanbieden via hun website, zodat reizigers hier een opmerking kunnen plaatsen bij hun rit.
Met behulp van VWS werd er een rittenservice geconfigureerd waar de externe hoster bij kan met slechts enkele opvragingen:
– Welke werkdagen zijn beschikbaar
– Welke lijnen zijn er op een bepaalde dag
– Welke haltes zitten er in een bepaalde lijn
– Welke vertrektijden zijn er op een bepaalde halte
De externe hoster heeft dus geen rechtstreekse toegang tot de bedrijfsdata, maar alleen via een beveiligde verbinding en deze voorgedefinieerde opvragingen. Als er meer of andere bedijfsinformatie nodig is op de website, kan de webservice door Syntus eenvoudig aangepast worden.

FlowBuilder

Als u in het bezit bent van TMWalker4 kunt u een dergelijke toepassing ook eenvoudig realiseren met de FlowBuilder app. U configureert dan per opvraging een workflow die door de TMWalker4 Service uitgevoerd wordt.

Voordelen

Geen webserver nodig.
Goedkoop en snel operationeel.
Https protocol, dus de data is onderweg versleuteld.
De gebruiker van de webservice heeft geen directe toegang tot de database.
Simpel te testen met een gewone browser.

Share This

Share this post with your friends!